Sounding out ideas on language, vivid sensory words, and iconicity

Good press for ideophones!

Dutch national quality newspaper NRC Handelsblad featured an extensive interview on ideophones and my research this weekend in their Science section, written by Berthold van Maris. There’s no online version of the article, but here is a PDF version if you read Dutch (or even if you just want to appreciate the look of Siwu ideophones in Dutch orthography!).

 

Klankschilderen: NRC, January 23, 2010, Science section, pp. 4-5

Nog meer goede pers! (30 januari)

Nog meer goede pers! Ik ben geïnterviewd door Dolf Jansen in de Radio 2 show Spijkers met Koppen (zie ook twitter). Met minder dan 10 minuten was het een kort interview, maar ik ben erg trots dat het Siwu het nu zelfs tot op de nationale radio geschopt heeft! Ik ben ook best tevreden met het verloop van het gesprek, hoewel er natuurlijk te weinig tijd is voor nuance. Maar oordeelt u zelf — klik op de speler hieronder om het fragment af te spelen.

Interview Spijkers met Koppen

O, en twee details, voor de goede orde: (1) hoewel ik promoveer bij de Radboud Universiteit Nijmegen, voer ik mijn onderzoek uit bij het Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek, ook in Nijmegen; en (2) ideofonen zijn bestaande woorden: woorden die iedereen die Siwu spreekt kent en die je in een woordenboek kunt opnemen. Het zijn dus geen spontane geluidseffecten, het zijn ook geen tussenwerpsels, maar ‘gewoon’ woorden die eruit springen vanwege hun opvallende klanken en kleurrijke betekenissen.

,

3 responses to “Good press for ideophones!”

  1. Briljant interview. Gevat, snel, maar toch intelligent geantwoord! We zijn nieuwsgierig naar wat er nog gaat volgen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *