
NRC vraagt zich af of wetenschappers hun werk blijven delen op twitter en vindt op twitter maar liefst 7 fervent twitterende wetenschappers die desgevraagd bevestigen nog op twitter te blijven.
Twitter is inderdaad van belang geweest voor de wetenschap, maar het lijkt vooral de journalistiek te zijn die nog aan het twitterinfuus ligt. Het geweldige collectief WO in Actie ontleende een deel van haar slagkracht aan sociale media; des te verbazender dat NRC onvermeld laat dat Robeyn’s trouwe kompanen Remco Breukers en Rens Bod al lang en breed twexit zijn. Ook over naar mastodon zijn bekende wetenschappers als Ionica Smeets, Daniël Lakens, Iris van Rooij, en Marc van Oostendorp — stuk voor stuk goed voor 8k-80k twittervolgers, maar de krant wist ze ineens niet meer te vinden, want ja, niet op twitter.
Grote delen van twitterend academia zijn kortom al lang elders. Ze schrijven, podcasten, bloggen, en tooten in alle vrijheid en openheid, zonder het knagende gevoel cosponsor te zijn van een povere miljardair die bevestiging zoekt bij bruinrechts. Groepsblogs als Neerlandistiek, Stuk Rood Vlees, Astroblogs en Bij Nader Inzien floreren. Podcasts zijn niet van de lucht en mooie initiatieven als Nemo Kennislink, de MuseumJeugdUniversiteit en de IMC Weekendschool brengen een groter publiek in aanraking met wetenschap en onderzoek.
Kortom, als het gaat om kanalen voor kennisdeling en opinievorming heeft het medialandschap buiten de twitterbubbel er lange tijd niet zo florissant bijgelegen als nu. Kom ook buitenspelen!